dimarts, 28 de maig del 2013

17è Premi Protagonista Jove 2012-2013


L’últim trimestre d’aquest curs escolar 2012-2013 l’alumnat de l’optativa “Club de Lectura” de 2n d’ESO del nostre institut ha participat com a Jurat en el procés de votació del 17è Premi de Literatura “Protagonista Jove” que, any rere any, convoca el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT) en col·laboració amb l’Associació Catalana d’Amics del Llibre Infantil i Juvenil amb el propòsit d’estimular la lectura d’imaginació en els nois i noies.

A tal efecte, una comissió d’experts en literatura per a joves va seleccionar a principi de curs vuit llibres en català d’entre els publicats entre el juliol de 2011 i el juny de 2012, quatre per al grup d’edat de 13-14 anys i quatre per al grup d’edat de 15-16 anys, i va presentar les Bases per a poder-hi participar a tots els centres d’ESO i Batxillerat, així com les biblioteques de Balears, Catalunya i País Valencià. 

L’objectiu del Premi de Literatura «Protagonista Jove» és aconseguir que el major nombre possible de joves de les Comunitats esmentades llegeixin els llibres seleccionats i, finalment, es constitueixin com a Jurat dins de cada centre o biblioteca atorgant la seva puntuació del 4 a l’1 començant pel que considerin millor (4) i acabant pel que els hagi agradat menys (1). Es pretén d’aquesta manera que la veu dels joves es faci sentir, donant-los l’oportunitat de funcionar com a Jurat amb repercussió més enllà del centre escolar i de la biblioteca.

Per participar-hi, tant la inscripció (finalitzada el 31 de desembre de 2012) com les votacions (només possibles fins el 15 de maig de 2013) són telemàtiques, i per a poder votar, el ClijCAT envia un codi d’accés als centres i biblioteques inscrits, codi que cal conservar fins haver enviat la votació col·lectiva del grup de joves que hi participa.

En aquesta edició, els llibres que ha llegit l’alumnat de l’institut Ramon de la Torre que hi ha participat són:
AVI. Ciutat d’orfes. Bambú
GARCIA CORNELLÀ, Dolors. Serena. Cruïlla
LLORT, Lluís. Número 5: el submarí perdut. Barcanova
EN NAPEL, Doug. Ghostopolis. Estrella Polar

D’aquests quatre llibres, el que ha obtingut una puntuació més alta al nostre centre ha estat Ghostopolis,  de Doug En Napel, seguit de Ciutat d’orfes, d’Avi.

Al juny, cada alumne/a participant rebrà un diploma que l’acreditarà com a membre del Jurat. A més, cada centre inscrit al Premi de Literatura Protagonista Jove participa en el sorteig d’un lot de llibres d’una cinquantena de títols que concedeixen les editorials que han publicat els llibres més votats. Els autors i els editors dels llibres guanyadors també reben una distinció.

Aquest curs, ens felicitem perquè el sorteig del lot de llibres esmentat ha atorgat a la biblioteca de l’institut Ramon de la Torre el premi de la cinquantena de llibres de lectura juvenil que donen les editorials Estrella Polar i Bambú.

Des d’aquí, tot l’agraïment a la biblioteca Mestra M. Antònia de Torredembarra, que m’ha facilitat els exemplars de lectura, i a la professora Trini Ortega, que ha fet d’enllaç entre el nostre centre i la citada biblioteca. Sense elles, aquest premi no hauria estat possible.

El veredicte del 17è Premi de Literatura «Protagonista Jove» es farà públic el dia 31 de maig de 2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada